Roemenië

Wij vinden het belangrijk om de minder bedeelden in de wereld te helpen. Daarom zijn we actief in de Stichting Kansarmen Roemenië. Begin 2011 komt John van Hout (oud eigenaar) voor het eerst in contact met deze stichting. Tijdens een eerste vergadering wordt duidelijk dat er in Roemenië een grote behoefte is aan brillen. De groep mensen die geholpen wordt door de stichting heeft geen mogelijkheden om een bril aan te schaffen. Voorheen kocht de Stichting kant-en-klare leesbrillen, die dan werden uitgedeeld. Dit is niet voor iedereen een goede oplossing en er wordt direct besloten dat dit veel beter kan.
 
Het plan is meteen duidelijk. John zal om te beginnen twee keer afreizen naar Roemenië. Eén keer om de ogen op te meten met professionele apparatuur en één keer om de brillen af te leveren nadat deze bij ons in de zaak nauwkeurig op maat gemaakt zijn.
 
Die eerste reis naar Roemenië is erg confronterend. De manier waarop de mensen leven in hun kleine lemen hutjes is schrijnend en staat in schril contrast met onze luxe in Nederland. Het is op dat moment nog onduidelijk hoeveel mensen een bril nodig hebben, maar dat er veel vraag naar is blijkt al vrij snel daarna. John heeft zich nog maar net met zijn apparatuur geïnstalleerd in een huisje in een zigeunerdorp bij Saschiz en binnen een uur staat er al een hele rij mensen netjes te wachten op de ‘dokter’.
 
De resultaten zijn wonderbaarlijk. Mensen die een sterkte hebben van -15 krijgen voor het eerst een op maat gemaakte bril op hun neus. Ze weten niet wat ze meemaken en schrikken zich in, positieve zin, soms een ongeluk: ze kunnen weer zien! Ondertussen zijn we 5 jaar verder en heeft John letterlijk honderden Roemenen, van jong tot oud, blij kunnen maken met een bril.
 
Voor de brillen worden zowel nieuwe als oude monturen gebruikt. Heeft u dus een oude bril? Gooi deze dan niet weg! Met een nieuw paar glazen van glasleverancier Essilor kunnen wij er iemand heel blij mee maken. Lever uw oude bril in bij ons en geef uw bril een mooi tweede leven!