Kansarmen Roemenië

Geef je oude bril een mooi tweede leven

Begin 2011 kwam wijlen John van Hout (oud-eigenaar) in contact met Stichting Kansarmen Roemenië in Schaijk. De kansarmen in Roemenië hebben niet de mogelijkheden om zelf een bril aan te schaffen, terwijl de behoefte groot is. Voordat John zich ging inzetten voor deze stichting, werden kant-en-klare leesbrillen uitgedeeld. Dit is echter niet voor iedereen een goede oplossing.

Het plan was meteen duidelijk. John zou twee keer afreizen naar Roemenië: één keer om de ogen op te meten met professionele apparatuur en één keer om de op maat gemaakte brillen af te leveren.

Die eerste reis naar Roemenië was erg confronterend. De manier waarop de mensen leven in hun kleine lemen hutjes is schrijnend en staat in schril contrast met onze luxe in Nederland. Het was op dat moment nog onduidelijk hoeveel mensen een bril nodig hadden, maar kort daarna bleek dat de vraag hoog was. John had zijn apparatuur geïnstalleerd in een huisje in een zigeunerdorp bij Saschiz en binnen een uur stond er al een hele rij mensen netjes te wachten op de ‘dokter’.

De resultaten zijn wonderbaarlijk. Als mensen met een sterkte van bijvoorbeeld -15 voor het eerst een op maat gemaakte bril op hun neus krijgen, weten ze niet wat ze meemaken. Ze schrikken zich, in positieve zin, een hoedje: ze kunnen weer zien! Ondertussen zijn we jaren verder. John heeft honderden Roemenen, van jong tot oud, blij kunnen maken met een passende bril. Wij zetten zijn werk voort en willen graag nog heel veel mensen helpen.

Voor de brillen worden zowel nieuwe als oude monturen gebruikt. Heb jij ergens in een la een oude bril liggen? Lever deze dan bij ons in! Met een nieuw paar glazen van glasleverancier Essilor kunnen wij er iemand heel blij mee maken.

Geef je oude bril een mooi tweede leven!